Takknemlighet

I jula 2013 har jeg fått kjenne på dette med takknemlighet. Jeg føler det er så mye man tar for gitt og tenker ikke på hvor heldige de fleste av oss egentlig er.

Jeg synes også det har vært vanskelig å glede meg over mye av det materielle jeg har, nettopp fordi det er så mange som ikke har noe eller i alle fall veldig lite. Den urettferdigheten som er her på jorda, gjør at jeg ofte føler dårlig samvittighet hvis jeg unner meg noe på et storsenter, og rett etter går ut og ser tiggeren på gata. Disse kontrastene gjør noe med meg, som jeg føler er viktig å se nærmere på i meg selv.

Jeg vet også at jeg kan ikke ta på meg hele verdens elendighet og gå rundt og ha dårlig samvittighet. Hva sender jeg da ut, jo bare enda mer dårlig samvittighet.

Jeg kan ikke hjelpe alle jeg ser som lider, men jeg tror at vi alle kan bidra litt. Noen vil kanskje si at det er for å bedre ens egen samvittighet når man gir til noen som trenger hjelp, men jeg føler det ikke slik. Jeg føler heller at jeg kanskje kunne gjøre dagen litt bedre for denne personen. En annen gang er det kanskje en annen som gjør det. Jeg føler meg ikke spesielt glad i en slik situasjon, og ville heller ha gjort enda mer for en person som trenger hjelp.

Vi kan alle bidra på ulike måter, enten med pengestøtte, klær eller mat, og andre gaver som kan komme til nytte eller være en glede for andre. Den største gleden er vel at de som får hjelp vet at det er noen som bryr seg og vil hjelpe. De som bidrar kan være takknemlige for at de faktisk har muligheten til å hjelpe.

Jeg har som mange med meg, vært veldig opptatt av å eie ting, fordi jeg trodde de ville gi meg gleder. Av og til har jeg blitt glad for ting, mens andre ganger har jeg ikke skjønt hvorfor jeg kjøpte nettopp det. Jeg har gjort meg noen erfaringer, og tror også mye av behovet for å kjøpe ting, skyldes også at man mangler noe annet i livet. Man tror man trenger alt dette for å bli lykkelig, noe som tvert i mot gjør at men heller kan ende opp som gjeldsslaver, hvis man ikke stopper i tide. I stedet blir man ulykkelig og kommer til et punkt i livet, hvor det materielle ikke betyr så mye lenger. Man ville heller ha vært foruten mye av det og heller vært lykkelig. Jeg tror også at når fokuset skifter til en mer åndelig retning, blir andre ting viktigere enn alt det materielle. Jeg mener ikke at man skal gi avkall på alt man har, men heller rette oppmerksomheten mot andre ting, som etter min mening gir en mye større glede i livet.

Å åpne opp for kjærligheten kan uttrykkes på mange måter. En måte er via takknemlighet. Når man innser at man har mye å være takknemlig for i livet, setter man også større pris på livet man har. Jeg skulle ønske at alle mennesker hadde det de trengte og ønsket seg i livet, men jeg tror også det er viktig å akseptere at det dessverre ikke er slik. Jeg har selv erfart å ha både god råd og dårlig råd, så jeg vet litt om det å være på begge sider. Jeg har ikke sultet, men opplevd å måtte låne penger for å få betalt regningene mine, når lønna ikke har strukket til. Det har vært veldig stressende og ikke minst skapt utrygghet og bekymringer.

Jeg har gjort noe med denne situasjonen og føler at livet mitt har tatt en helt annen retning. Nå føler jeg at jeg er mer fri til å gjøre det jeg vil, og ikke minst gitt slipp på mange av de forpliktelsene jeg har hatt. Denne friheten har også gjort at jeg ikke stresser så mye, og føler en større glede i livet. Det vil selvsagt komme nye utfordringer i livet, men jeg tror disse nye stegene gjør at jeg tar valg som passer bedre for meg, der jeg er nå.

Til slutt vil jeg bare si litt om alt jeg er takknemlig for:

  • Jeg er takknemlig for at jeg er den jeg er, og vet at jeg er unik på lik linje med at alle er unike mennesker.
  • Jeg er takknemlig for at jeg har en god helse.
  • Jeg er takknemlig for at jeg har familie og venner som bryr seg og er glad i meg.
  • Jeg er takknemlig for at jeg bor i Norge, et fredelig land.
  • Jeg er takknemlig for at jeg har et godt sted å bo.
  • Jeg er takknemlig for at jeg har en jobb som gir meg trygghet, mat og klær m.m.
  • Jeg er takknemlig for at jeg har en bil som gir meg mye frihet til å reise.
  • Jeg er takknemlig for at jeg har mulighet til å hjelpe andre med litt gaver og støtte.

Det er mye mer jeg også er takknemlig for, men jeg synes disse punktene er de viktigste for min del.